Digitale Bouw Bibliotheek

Digitale Bouw Bibliotheek

BIM gaat over informatie, informatie die telkens veranderd als een volgende stap wordt gemaakt in het proces. Wat we nodig hebben in bouwend Nederland is een goede bibliotheek. die deze stappen kan maken en veel CONTENT heeft!
In mijn blog over de BIM case week heb ik al eens eerder aangegeven dat het altijd weer draait om content, content en nog eens content terwijl de theoretische kaders klaar staan!

Afgelopen donderdag mocht samen met andere BIM specialisten een kijkje nemen bij de twee snoeken. Ze lieten ons zien hoe Arkey en ASD bibliotheek samen tot een BIM model komen. Ik kwam later binnen maar kan je zeggen de manier hoe nu met BIM om wordt gegaan binnen Arkey is toch heel anders dan de laatste keer (twee jaar geleden) kreeg te zien. Het werkt! 3D, parametrisch, non redundant, IFC alles erop en eraan. Daar lag een bibliotheek ter grondslag die ik altijd wel mooi vond maar bijna alleen in zijn volle omvang binnen Arkey gebruikt kon worden. De combinatie ASD en Arkey kan je wel van zeggen dat het BIM software is.

Maar nu komt het; Het digitale huis is een opstap tot een veel betere Digitale Bouw Bibliotheek. Ook die kregen we te zien. EINDELIJK een bibliotheek met CONTENT!!

Stel je voor ik werk met Revit (zoals iedereen nu onderhand wel weet) en maak een BIM model en gebruik de nieuwe bibliotheek voor het maken van een keuzes voor een sectionaal deur. De deur moet langs een verhoogd dak meegaan bij het openen, dat is alles wat ik op dat moment vast leg. De bibliotheek geeft me een revit family waarmee ik die deur kan plaatsen. Later leg ik nog vast dat de deur voorzien is van ramen en de kleur Ral 7001 krijgt. Bij de uitwerking in de werkvoorbereiding wil de aannemer alles vast leggen om de sectionaal deur te bestellen. Hij doet dit met een digitale tekening van mij in een PDF, Autocad, arkey of een ander BIM programma. Hij gaat naar de bibliotheek en ziet wat ik heb vastgelegd en zal dit aanvullen met de gegevens als maten etc. om te bestellen. Hij kan voor zijn programma de juiste object weer downloaden. De Digitale Bouw Bibliotheek gaat dit waar maken! Dit is BIM pur sang!

Dit is BIM zoals het moet zijn: elk object krijgt een berekende ID mee. Berekend vanuit mijn keuzes in de bibliotheek. Als later opnieuw met de ID naar de bibliotheek terug gaat wordt dezelfde sectionaal deur gevonden die aan mijn criteria voldoet! Het BIM model kan klein blijven terwijl alle informatie tot zelfs de montage voorschrift aan het Bouw Informatie Model vast ligt.

Nu de twee snoeken hebben jaren geleden al geprobeerd een universele bibliotheek te maken waarom lukt het nu wel? Met een aantal grote investeerders die gezamenlijk voor de komende 5 jaar 50 miljoen investeren kunnen zij CONTENT maken! Hier heb je veel mensen voor nodig. Kijk maar op de website van de twee Snoeken daar staan dan ook 45 vacatures!

October 17, 2010 door Carl-Peter

Gerelateerde categoriën:
BIM

Een opmerking

Digitale bouwbibliotheek.
Beste Carl-Peter,
Vandaag was ik op de Bouwbeurs en heb daar onder meer de BIM Caseweek bezocht. Ik was daar op zoek naar iemand die ge├»nteresseerd is in een Objectenbibliotheek voor de bouw. Ik ben namelijk al jaren van mening dat BIM zonder zo’n bibliotheek niet zal werken. Ik wer door Martij de Riet van MdR Advies naar jou verwezen. Zo ben ik op deze site terecht gekomen.
Ik ben al jaren bezig met de ontwikkeling van wat eerst het LexiCon werd genoemd en daarna de IFD Library for Building Smart. Na mijn pensionering bij STABU in 2003 ben ik, op verzoek van STABU, doorgegaan met de uitwerking, met de bedoeling dat STABU uiteindelijk deze taak zou overnemen. STABU zegt die bedoeling nog steeds te hebben maar op een of andere manier lijkt dit nog niet echt te lukken. Daarom heb ik de bibliotheek vrij toegankelijk op Internet gezet onder de naam Semantic concepts, website: http://www.semanticconcepts.nl. Graag nodig ik je uit daar een kijkje te nemen. De bibliotheek is in het Nederlands en het Engels. De bibliotheek bevat definities van Concepten, ofwel abstracties van Objecten. De idee erachter is dat je elk object in je project kunt linken aan het achterliggende concept, waardoor je projectobject koppelbaar wordt met andere objecten die ook aan dat concept (of de ervan afgeleide subtypen) zijn gekoppeld. Op deze wijze kun je naar hartelust gaan BIM-men en kunnen bijv. fabrikanten hun producten onder de aandacht brengen.
Ik ben benieuwd naar je reactie.
Met vriendelijke groet,
Kees Woestenenk.

Wed, 02/9/11 :: 6:02 PM
door Kees Woestenenk

Laat een opmerking achter:

Blijf op de hoogte van opmerkingen. of TrackBack to "Digitale Bouw Bibliotheek"