Ontwerpmanagement

Ontwerpmanagement

algemeen

De vormgeving van een ruimtelijke inrichting is het gevolg van bijna een eindeloze rij afwegingen en evenzoveel besluiten. Een belangrijk kenmerk van deze besluiten betreft de veelkleurigheid ervan. Dit maakt duidelijk dat bouwen een ingewikkeld proces is, waarbij juiste werkwijze voor een belangrijke deel bepalend is voor het eindresultaat!

Onze ontwerpvisie vormt de basis van onze manier van werken. Deze manier heet kortweg ontwerpmanagement. Hartmanbouwvisie en BouwQuest werken nauw samen op het gebied van ontwerpmanagement en heeft een aantal jaren geleden dit concept op de markt gezet. En met succes! zie ook www.ontwerpmanagement.eu

ontwerpmanagement

Als ontwerpmanager hebben wij een bureau die een aantal adviseurs aan elkaar koppelt die anders bij een ontwerp zo nu en dan (dus nooit wanneer het nodig is om een brandje te stoppen) aan de ontwerptafel zit.
De volgende diensten bieden we in 1 adviseur: Bim-manager, Brandveiligheidsadviseur, V&G plan, Duurzaamheidsadviseur en Bouwfysica.
U zult wel denken dat kan niet allemaal in 1 persoon, dat klopt. De adviseur is breed en kan goed als “co-architect” de bovenstaande zaken oppakken en weet vanuit ervaring waar zijn kennis ophoud. Als dat aan de orde is zal hij met verschillende grote bureaus de extra zaken uitzoeken door zeer gerichte vragen te stellen over zaken als brando berekening, bezwijken bij brand, zaal akoestiek of andere berekeningen die zeer specifiek zijn en bijna alleen door grote bureaus uitgevoerd kunnen worden vanwege de operationele kosten.

Teamwork waarbij in een vroeg stadium andere adviseurs en eventueel meerdere architecten betrokken worden levert een hoger niveau en dus ook een betere kwaliteit van het gebouw. Het is dan vereist dat er zorg gedragen wordt voor het feit dat de verschillende disciplines ook daadwerkelijk met elkaar communiceren en elkaar verstaan. Hierin staan alle adviseurs naast elkaar en wordt dit ontwerpteam aangestuurd door een onafhankelijke partij: de ontwerpmanager. Deze manager stuurt niet alleen op de gebruikelijke TGKIO-aandachtspunten (tijd, geld, kwaliteit, informatie en organisatie), maar juist ook inhoudelijk op ontwerptechnische en bouwkundige samenhang. Door juist inhoudelijk actief te coachen ontstaat er een chemie en communicatie tussen verschillende adviseurs die nodig is om een echt geïntegreerd ontwerp tot stand te brengen.

Er is bij BouwQuest een ruime ervaring aanwezig om dit proces te leiden, waarbij objectief gezocht wordt naar de juiste balans tussen vormgeving en functionaliteit. Hierbij wordt ondermeer gebruik gemaakt van de samenwerking met HartmanBouwVisie die in hetzelfde kantoor gehuisvest is.

Er wordt gebruik gemaakt van 3 tools om dit in de praktijk ook daadwerkelijk handen en voeten te geven:

TOOL 1: morfologisch schema; geïntegreerd ontwerpen

TOOL 2: BIM; intelligent 3D-model

TOOL 3: PIM; projectcommunicatie via internet

January 2, 2009 door Carl-Peter

Laat een opmerking achter:

Blijf op de hoogte van opmerkingen. of TrackBack to "Ontwerpmanagement"