Warning: Use of undefined constant SHAREPOST_INIT - assumed 'SHAREPOST_INIT' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/bouwquest.nl/httpdocs/wp-content/plugins/share-post/share-post.php on line 24 BouwQuest | 2014 | April

April, 2014

Ons huis verdient het

De campagne Ons huis verdient het komt op stoom: de televisie uitzendingen zijn gestart. Ook het bakhuisje in Erichem komt in de uitzending. Het bakhuisje is uit 1700 en gebouwd op een landgoed. In het bakhuisje aten de arbeiders en werd het brood gebakken. Matthijs de zoon van de boer wilde graag op het erf komen wonen zodat hij het oude landgoed in stand kan blijven houden. Als Architect heb in samenspraak met Matthijs het ontwerp gemaakt. Gewoon aan de keukentafel het 3D model naar ons hand gezet, een energie analyse gemaakt en de ambitie vast gelegd. Met dat geheel zijn we naar de aannemer vd Maazen gestapt en samen met hen alles zo goedkoop mogelijk ingevuld. Het resultaat mag er zijn! Geen gasaansluiting meer en 60 heatpipes die bijna alle warmte verzorgt voor het huis. De warmteterugwinning unit (WTW van Brink climate systems, renovent excelent) is voorzien van een naverwarmer die met zonnewarmte het huis verwarmd. Hier kan je de uitzending terug kijken.

Scrumteams
Samen met een aantal aannemersbedrijven hebben we scrumteams opgezet. Onder andere in Overijssel, Gelderland en Brabant. Deze vaste teams van architect, installateur, planvoorbereider, timmerman, loodgieter, stukadoor, schilder etc. zijn op elkaar ingespeeld en renoveren oude woningen naar energieneutrale woningen. Binnenkort hebben we een zelfde soort verbouwing klaar in Den Bosch. We kunnen het daardoor steeds sneller uitvoeren.

bakhuisje collageLoopt u met het idee om uw oude woning te verbouwen naar energieneutraal of zelfs naar 0 op de meter? Wij hebben de expertise in huis en gaan samen met u het ontwerptraject in. Geen keuzes maar gewoon mee denken is onze manier van werken. Zoals gezegd werken we met vaste teams die steeds opnieuw de uitdaging aangaan. Ze maken een serie van 1, omdat ze keer op keer met hetzelfde traject bezig zijn, zijnĀ  ze op elkaar ingespeeld. Ook al wordt het steeds anders, wij kunnen zo een renovatie sneller, goedkoper en met hoge kwaliteit uitvoeren.

April 12, 2014 door Carl-Peter

Comments Off on Ons huis verdient het

Gerelateerde categoriën:
Architectuur
Bouwtechniek
Passiefhuis

Integraal Samenwerken IPD

In Vroomshoop hebben wij als BouwNext samengewerkt met bouwbedrijf Karsten, Alferink installaties en Mijande wonen. De uitvraag van Mijande vroeg om een andere samenwerking dan gebruikelijk. Het opstellen van een contract volgens de UAV GC, DNR oid. dekte niet de lading. Immers je wilt vertrouwen vast leggen in een contract en niet het wantrouwen. Daar zit de crux: contracten maak je omdat je geen vertrouwen hebt. Bij de 21 zorgappartementen zijn we voor de handdruk gegaan en dat is tot de oplevering nog steeds de stand van zaken. De attitude is dat je elkaar niet moet beduvelen en als er iets aan de hand is je samen eruit moet komen.

Kwetsbaar opstellen, doorvragen ipv. wijzen en tot op het bot vertrouwen is een “dappere”opstelling. Deze opstelling wordt als onprofessioneel aangemerkt. Terwijl dat toch echt de hoogste slagingskans geeft en een optimalisatie van het project. Je bent dienstbaar aan het project in plaats van “whats in for me” gedrag tonen. Toch wil je graag een contract opstellen. Binnen BouwNext hebben we ook een contract, een contract van een 1/2 A4 waarin staat dat je verplicht bent om alle projecten op de server te zetten en dat alle gegevens (kennis dus) die op de server staan van alle leden is. Dit is het omgekeerde van een normaal contract zodat je vertrouwen moet hebben dat de ander niet met jouw kennis aan de haal gaat.

Daarom heb ik een voorzet gemaakt van een contractopstelling voor IPD Integrated Project Delivery (integrale project ondersteuning). De AIA ( the american institute of architects) heeft hiervoor al eens een handleiding voor geschreven in 2007. Monika Chau heeft deze manier van contract problematiek al eens van commentaar voorzien, deze heb ik opgenomen in deze voorzet. Samen met Dik Spekkink die het laatste stuk heeft geschreven die als annex kan dienen voor de UAV GC en de DNR geeft het inzicht waar allemaal aan gedacht moet worden. Het geheel is onder de GNU voorwaarden, je mag het gebruiken, veranderen, maar wel terugkoppelen en niet doorverkopen.

IPD juridisch bekeken

 

Hier staat het PDF bestand, Word bestand en de annex in PDF

April 1, 2014 door Carl-Peter

Comments Off on Integraal Samenwerken IPD

Gerelateerde categoriën:
Bouwblog
IPDP
Ontwerpmanagement