Warning: Use of undefined constant SHAREPOST_INIT - assumed 'SHAREPOST_INIT' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/bouwquest.nl/httpdocs/wp-content/plugins/share-post/share-post.php on line 24 BouwQuest | 2011 | April

April, 2011

Werkvoorbereiding wordt makkelijker met Revit 2012

Ik heb gisteren de nieuwe Revit 2012 in huis gekregen. Ik kan het dan niet laten om nieuwe dingen te ontdekken. Nu hoor ik vaak dat aannemers een nieuw Revit model opzetten. Vaak is de doelstelling waarmee het ontwerpteam het model opzet niet voldoende doorgewerkt om ook de werkvoorbereiding hier mee te doen. Wanden die doorlopen over meer verdiepingen, of prefab elementen die aan elkaar, of niet in de juiste family is getekend etc. Voor de werkvoorbereider een crime. Dus is het makkelijker om een nieuw model op te zetten, niets mis mee, maar wel jammer. Nu is er in Revit 2012 extra tools opgenomen om dit beter in de hand te kunnen houden, samen met de 4D en 5D informatie wordt het dan makkelijker om het model van het ontwerpteam verder te verwerken. Ook kan je nu samengestelde wanden in aparte wand elementen om te zetten. Maar dat kon Smart Revit ook al.

Neemt niet weg dat je nog steeds een overleg moet hebben om zaken netjes te verwerken in het ontwerpmodel.

April 15, 2011 door Carl-Peter

Comments Off on Werkvoorbereiding wordt makkelijker met Revit 2012

Gerelateerde categoriën:
Architectuur

Risico inschatting werken met BIM en afstemming van samenwerking

Onderzoek- en ontwerpster Ioana Iliescu MSc heeft voor de volgende drie samenwerkende bedrijven: Wiegerinck architectuur en stedenbouw te Arnhem, ABT te Velp en Strukton Worksphere te Maarssen, praktijkonderzoek verricht naar de vraag: Hoe zouden we ons het beste kunnen opstellen en instellen op de BIM manier voor uitvoering van een bouwproject?

Dit praktijkonderzoek wordt gepresenteerd
Datum : Woensdag 20 april 2011
Tijd       : 15.00 – 17.00 uur
Locatie: TU/e, Traverse, Dorgelozaal
En de toegang is gratis. Mis het niet het is zeer belangrijk om de organisatie (zeg het middenkader) te veranderen. Ik kan er zelf niet bij zijn maar ieder die zich met “BIG” BIM bezig wil houden MOET hier naar toe. Zover als ik heb gehoord en gezien in een samenvatting vorige week komt er ook een rapport uit. Het komt er op neer: bezint eer ge begint. Zij heeft een stappenplan gemaakt waarbij vooraf de competenties wordt bekeken van de verschillende bedrijven en van daaruit de beslissing wordt gemaakt of je een “BIG” BIM moet gaan opzetten. Het is een goede aanvulling op onze leidraad!

Trouwens wie kent Dorgelo? Hij was de eerste architect die in 1965 een boekje bij de uitgever Miset uitbracht met daarin alle relevante info om de documentatie van een gebouw op te zetten. Als checklist is het nog steeds goed te gebruiken!

April 14, 2011 door Carl-Peter

Comments Off on Risico inschatting werken met BIM en afstemming van samenwerking

Gerelateerde categoriën:
BIM
IPDP
Ontwerpmanagement

IPD herschreven en beschikbaar gesteld

Om van “little” bim naar ‘BIG” BIM te komen zijn nog we wat hobbels te nemen. Vorig jaar augustus had ik hier een leidraad voor geschreven. Zie de post van toen. Dik Spekkink en ik hebben de laatste tijd veel BIM management cursussen gegeven waarbij we de leidraad gebruiken. Hiervoor is de leidraad geheel herschreven en uitgebreid. Dit is DE manier om een nieuw BIM project te starten.

Wij hebben deze leidraad geheel ter beschikking gesteld aan ieder die het wil gebruiken. Er zit alleen een GNU licentie op. Heb je een aanvulling of een verbetering geef dan commentaar of mail deze naar BouwQuest.

Hij is nu te downloaden hier.

April 10, 2011 door Carl-Peter

Comments Off on IPD herschreven en beschikbaar gesteld

Gerelateerde categoriën:
BIM
Ontwerpmanagement