Warning: Use of undefined constant SHAREPOST_INIT - assumed 'SHAREPOST_INIT' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/bouwquest.nl/httpdocs/wp-content/plugins/share-post/share-post.php on line 24 BouwQuest | 2009 | November

November, 2009

Vectorworks

Twee weken geleden naar Vectorworks gekeken omdat de software leverancier (Design Express uit Gouda) vertelde dat het een volwaardig BIM pakket is. Leuk dacht ik bij mijzelf, ik ken Vectorworks nog van die tijd dat het Minicad heette.

Toch maar even naar gekeken nadat zij bij mij op de BNA workshop waren geweest “iedere architect zijn eigen BIM pakket” van de BNA, zie een paar blogs geleden. Wat mij intrigeert was de kreet “native IFC”. Zoals ik al eerder heb verteld vind ik dat een BIM pakket non redundante data moet maken. Even iets bijtekenen is een BIM moord. Vectorworks laat even bijtekenen toe en is dus geen BIM pakket zei ik.

Bij de demonstratie lieten ze dus zien hoe makkelijk je kunt bijtekenen. Maar als je daar door heen kijkt zie je juist een heel goed eenvoudig BIM pakket! Want een IFC bestand is makkelijk in te lezen en zijn de IFC eigenschappen aan een object gewoon te benaderen en in te vullen. Dat heb ik nog niet eerder gezien. Vectorworks maakt dus 1 op 1 IFC bestand, en kan dus ook IFC bestanden uit andere BIM software gewoon controleren.

Een eyeopener dat je zo makkelijk in een IFC bestand kunt kijken. Nu nog een goed filter mechanisme (kan wel maar is omslachtig) , personeel vertellen dat bijtekenen verboden is en je hebt een fantastisch BIM-pakket erbij om uit te kiezen!

November 30, 2009 door Carl-Peter

Comments Off on Vectorworks

Gerelateerde categoriën:
BIM
Bouwblog

DCBA methode

De DCBA-methode is een classificatiemodel voor allerlei verschillende duurzaam bouwen-maatregelen. Materialen, ideeën en maatregelen zijn ingedeeld in vier verschillende ambitieniveaus:

D: De normale situatie
C: Corrigeer normaal gebruik
B: Beperk schade tot het minimum
A: Autonoom; de meest gunstige milieu-situatie

Het leuke van deze methode is dat elke soort discussie direct gevalideerd kan worden. Je kunt voor D de eisen in het bouwbesluit nemen en voor A de alllerbeste wat voor handen is. Vorige week een cursus gevolgd bij Cees Duijvenstein en Tjerk Rijenga over deze methode. Door de DCBA methode te combineren met Morfologisch ontwerpen kunnen we prioriteiten en ambitieniveau van de opdrachtgever en de adviseurs tegen elkaar afzetten.

Met een woord Geweldig! Onze pijlers voor het ontwerpmanagement: Morfologisch ontwerpen, BIM en werken met PIM wordt steeds beter!

November 30, 2009 door Carl-Peter

Comments Off on DCBA methode

Gerelateerde categoriën:
Architectuur

Zorgt BIM voor verandering binnen het bureau?

BIM zorgt wel degelijk voor verandering binnen de organisatie. Urenbelasting per functie verschuiven. Andere vragen en oplossingen vanuit zowel binnen als buiten de organisatie zorgen voor een andere strategie.

Grafiek Strategie

Succesvolle architectenbureaus  zijn in staat om zich flexibel aan te passen aan veranderingen binnen de markt. Dat is al vaker vertoont. Bij BIM  is het van cruciaal belang dat de mensen binnen de organisatie in staat zijn om mee te kunnen bewegen om succesvol te zijn. meer…

November 3, 2009 door Carl-Peter

Comments Off on Zorgt BIM voor verandering binnen het bureau?

Gerelateerde categoriën:
BIM

NL Digitaal in Verbinding

In het kader Nederland Digitaal in Verbinding heeft BouwQuest een subsidie gekregen om de Project informatie systeem verder af te stemmen op de bouwkolom.ndiv-logo

Onze tools: Morfologisch ontwerpen, BIM en werken met PIM kunnen nu nog beter op elkaar worden afgestemd. Vooral “Werken met PIM” van Stabu is een goede methode om samenwerking tussen de partijen te verbeteren. Maar daar ben je er nog niet mee. Syntens heeft de subsidie aanvraag gehonoreerd voor het beter samenwerken tussen de partijen van het project “the Dutch” een golfterrein en clubhuis te Spijk. De aannemers en adviseurs van het project hebben samen met het projectmanagement, Lendering & Partners, BouwQuest gevraagd om een projectsite op te zetten om documenten uit te wisselen, berichten, forum en actie- en besluitenlijsten te beheren. Een te snelle implementatie van workflows voor het goedkeuren van de werktekeningen leidde deze zomer tot grote hoeveelheden mail in de inbox van de leden bij terugkomst van de vakantie.

Een goede implementatie vraagt veel geduld en inlevingsvermogen van alle partijen.

pim_banner

November 1, 2009 door Carl-Peter

Comments Off on NL Digitaal in Verbinding

Gerelateerde categoriën:
BIM
Ontwerpmanagement