Warning: Use of undefined constant SHAREPOST_INIT - assumed 'SHAREPOST_INIT' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/bouwquest.nl/httpdocs/wp-content/plugins/share-post/share-post.php on line 24 BouwQuest | 2009 | October

October, 2009

Weer een goed project afgesloten!

BouwQuest was gevraagd om een kantoorgebouw in Zaandam te controleren op brandveiligheid wegens wijziging van de gebruiksfunctie van kantoor naar onderwijsfunctie. Uit een gesprek met de brandweer kwam naar voren dat als de huidige brandcompartimenten van ongeveer 1000 m2 werden verdeeld in 3 aparte brandcompartimenten het vluchten van de leerlingen altijd gewaarborgd zou zijn. Na een rapport in 2007 geschreven te hebben bleek alleen een extra rookcompartiment per verdieping voldoende te zijn. Door een doorstroom capaciteitsberekening te maken van de vluchttrappen bleek aparte brandcompartimenten, en dus de nodige kosten, overbodig te zijn. De school kon met kleine aanpassingen al voldoen aan het bouwbesluit nieuwbouw. Afgelopen maanden werd alsnog een verdere uitwerking gevraagd. De brandweer had al aangeven dat een rapport zoals in 2007 was aangeleverd een snelle voortgang van de bouwvergunning zou zorgen. Al weer voor een opdrachtgever veel geld bespaart!

ontvluchten

October 29, 2009 door Carl-Peter

Comments Off on Weer een goed project afgesloten!

Gerelateerde categoriën:
Architectuur

Expertisegroep Integrale Brandveiligheid

Op dinsdag 13 oktober hield het CIB een kick-off meeting van de Expertisegroep Integrale Brandveiligheid. Deze bijeenkomst is bedoeld voor alle ondernemingen die een stap vooruit willen maken rondom het thema brandveiligheid binnen het integrale bouwproces. Bij uitnodiging hebben wij zitting genomen in deze expertise groep.

Naast integraal bouwen algemeen waarbij vele zaken aan de orde komen zoals functionaliteit, duurzaamheid, integrale oplossingen van constructies en installaties is brandveiligheid niet een apart issue. Goed is het dus dat gemeenten zoals Den Haag met een keurmerk komen voor een brandveilig gebouw.

Het doel is om zowel in de bouw, installaties en organisatorisch de brandveiligheid op orde te hebben. En dan mag je onderstaande bordje op je gevel hangen.

331keurmerk_brandveilig_gebouw

BouwQuest heeft zijn verantwoordelijkheid tijdens het ontwerpproces en neemt de brandveiligheid aspecten net zo serieus als het veilig- en gezondheidsplan, bouwbesluitstoets etc. Beter nog: door integraal mee te nemen zijn de kosten lager dan achteraf nog van alles opgelegd te krijgen in de gebruiksvergunning. In de expertise groep is kennis en ervaring aanwezig om zowel voor nieuwbouw als ook voor verbouw of functie wijziging de juiste integrale aanpak te keizen.

integrale-branveiligheid1

October 15, 2009 door Carl-Peter

Comments Off on Expertisegroep Integrale Brandveiligheid

Gerelateerde categoriën:
Architectuur

Non-Redundante data?

Ben je wel eens verhuisd? Dan weet je wat Non-Redundante data voor je betekent!
Namelijk je gaat naar de Gemeente en laat in de basis administratie je adres veranderen. Mooi toch? De hele overheid en semi overheid weet dat je verhuisd bent. Niets is minder waar: Na 6 jaar verhuisd te zijn komt er een deurwaarder aan de deur een parkeerboete in Rotterdam innen met een extra boete erop. De deurwaarder had me wel gevonden maar de aanmaningen etc. waren allemaal gesteld aan het oude adres.
Zo is het ook met een bouwproject je moet de data zo in elkaar zetten dat het eenduidig is!
Achter het tekenschot was dat makkelijk je probeerde alles maar één keer te tekenen. Toen de acuut werd uitgevonden werd het al lastig, en zeker met een CAD pakket werd het helemaal al moeilijk om eenduidige tekeningen te maken. Ach, het is toch zo makkelijk om te kopiëren van de een naar andere tekening toch?

Nu bij BIM wil je zorgen dat alles maar één keer voorkomt. Even uitleggen: Je hebt in je BIM model verschillende binnendeuren geplaatst; opdek, stomp, brandwerend, dubbele deuren etc. Nu wordt er besloten om alle binnendeuren te voorzien van houtfineer in plaats van HPL. Moet je dan alle deurobjecten langs om je materiaal te vervangen of kan je dan in één keer?

BIM wordt vaak als een “druk op de knop” methode gezien, maar het gaat om de mensen die er achter zitten die het project opzetten binnen de BIM-software. Zij zijn diegene die je eerste stappen op het BIM veld kunnen maken of breken.

Welk BIM software je ook gebruikt je zult zelf je non-redundante data moeten maken binnen het project!

zie wikipedia voor het woord Redundantie

In de workshop van 6 oktober jl. met alle soorten BIM software werd het woord non-redundantie door vele leveranciers al gebezigd!

October 4, 2009 door Carl-Peter

Comments Off on Non-Redundante data?

Gerelateerde categoriën:
Architectuur
BIM
Revit