Warning: Use of undefined constant SHAREPOST_INIT - assumed 'SHAREPOST_INIT' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/bouwquest.nl/httpdocs/wp-content/plugins/share-post/share-post.php on line 24 BouwQuest | 2006 | September

September, 2006

Lummelende werkers zijn creatiever

Werknemers die regelmatig even niks doen zijn creatiever en productiever dan zij die de hele dag doorbuffelen. Maar niks doen lukt maar weinigen.
Niets doen klinkt heel simpel, maar is dat volgens arbeidspsycholoog Marc van Veldhoven niet: ‘Het lukt veel werkenden niet om zonder hulp uit de dagelijkse routine te stappen’, zegt hij in de Volkskrant.

Bekende slapers
Sommigen hebben er echter wel talent voor. De Britse econoom Keynes bleef lang in bed liggen om de krant te lezen. En voormalig staatssecretaris Rick van der Ploeg werkt om de pauzes heen. ‘Ik ben gek op cake en loop daarom drie keer per dag naar de bakker.’ Bij het Amerikaanse Google wordt eenvijfde van de werktijd gereserveerd als speelkwartier. Juist in die tijd worden de meeste ideeën geboren.

Arbeidsethos
Maar dit gedrag is niet typerend voor werkend Nederland. Meer dan de helft voelt zich gejaagd en 10 procent is zo vermoeid dat ze met hun klachten naar de dokter gaan. De arbeidsethos werkt dit in de hand. ‘Mensen vertellen liever dat ze druk zijn dan dat ze niets te doen hebben’, zegt managementcoach Leen Zevenbergen, adept van de slow-beweging.

Rondlummelen
Werkgevers zouden er goed aan doen hun werknemers tot rust te manen. Een werknemer met een burn-out is erg duur en almaar doorbuffelen levert weinig creatiefs op. ‘We moeten meer rondlummelen om op nieuwe ideeën te komen. Er is behoefte aan meer rust’, constateert Zevenbergen.

Leuk! we zetten maar direct een voetbaltafel op de werkvloer!

September 28, 2006 door Carl-Peter

Comments Off on Lummelende werkers zijn creatiever

Gerelateerde categoriën:
Ontwerpmanagement

37 signals

Hier de eerste projectmanagement blog artikel:

Jason Fried van 37signals: “My advice to corporate Web developers is that the most effective thing is to have something you can use right now,” Fried says. “Build something in three weeks, because people love results. And the way you do that is you cut your vision in half.”
Jason heeft het hier over het maken van een website, maar je kunt dit natuurlijk ook goed gebruiken in een een ontwerp-fase van een gebouw!
Elke keer als je 3 weken aan het werk bent geweest kom je met resultaten. Hiervoor moet je wel je project is stukken knippen, van grof naar fijn:
Visie, ruimtegebruik, PVE analyseren, Beeld bepalen, PVE in oppervlakte omzetten, etc. Ga vooral niet bezig met ellen lange onderzoeken.
37signals.jpg

Nu moet ik wel even vertellen wie Jason Fried is. Jason is de oprichter van 37signals en heeft samen met David Heinemeier Hansson een Deense programmeur een aantal hele mooie web applicaties gebouwd. David heeft op een wat oudere maar simpele programmeertaal Ruby een aantal frameworks geschreven (Rails) waardoor de programmeertaal weer helemaal Hot is: Ruby on rails. Samen met AJAX kan je hele geraffineerde webapplicaties bouwen.
www.rubyonrails.org
Goede voorbeelden zijn Basecamp en ta-da List. Met deze eenvoudige site is het mogelijk om een project site op te zetten, daarover een een volgende artikel meer.

September 10, 2006 door Carl-Peter

Comments Off on 37 signals

Gerelateerde categoriën:
Ontwerpmanagement

Architectuur van geluk

Zo de Vakantie zit er weer op!
Het werk is weer begonnen gisterenavond zijn de lessen bij Linnartz gestart, dus ook het webloggen.
Op de vakantie een mooi boekje gelezen over wat is mooie architectuur.
Het boekje heet: “Architectuur van het geluk” zie www.alaindebotton.nl
achitectuurvangeluk.jpg

De Botton verwondert zich over ruimte, over het feit dat een mooie ruimte een geluksgevoel weet op te roepen. Maar ook over de beperkte invloed van deze mooie ruimte op ons geluk. Een mooie ruimte kan ons humeur, laat staan onze daden, niet veranderen. Dezelfde ruimte die op het ene moment ons een geluksgevoel biedt, biedt net zo goed plaats aan een echtelijke ruzie en sombere gedachten. En een prachtig paleis zorgt er niet voor dat een dictator tot andere gedachten komt. Toch is De Botton overtuigd dat een mooie ruimte bijdraagt aan ons geluk en zijn zoektocht in dit boek is dan ook: wat is een mooie ruimte?
Hij eindigt met de belofte aan het veld die door alle tijden mooi is gebleven en alles heeft meegemaakt. Als daar iets op gebouwd moet worden dan ben je verplicht om er dan ook een MOOI gebouw er op te zetten.

September 6, 2006 door Carl-Peter

Comments Off on Architectuur van geluk

Gerelateerde categoriën:
Architectuur